Wat is het EEHV?

Het zal je misschien de laatste tijd in het buitenlandse nieuws zijn opgevallen dat we het veel hebben gehad over het EEHV, oftewel het Elephant endotheliotropic herpesviruses.

Dit herpesvirus is zeer dodelijk en komt voor bij Aziatische en Afrikaanse olifanten.

Aziatische olifant

EEHV

Het EEHV (Elephant endotheliotropic herpesviruses) is een Proboscivirus: een geslacht van het bekende Herpesviridae (herpesvirus). Dit virus werd in 1983 voor het eerst vastgesteld na autopsie. EEHV wordt ‘gehost’ door Afrikaanse en Aziatische olifanten tussen één en acht jaar oud. Het virus verspreid zich snel door het lichaam en kan al binnen 24 uur fataal zijn.

Types

Er zijn acht verschillende subtypes van het EEHV. Aziatische olifanten kunnen EEHV1, EEHV1A, EEHVB, EEHV3, EEHV, 4 en EEHV5 oplopen. Afrikaanse olifanten enkel EEHV2, EEHV3 en EEHV6. Hierdoor wordt langdurig contact tussen deze twee soorten afgeraden, aangezien beide het EEHV3 kunnen oplopen of bij zich dragen. 

Bloedingen

Zodra dit virus het lichaam heeft toegetreden, zal het Endotheelcellen - die een belangrijke functie bij de bloedstolling hebben - aanvallen. Het verscheurt haarvaten en veroorzaakt inwendige bloedingen waarna de olifant in een shock kan raken en komt overlijden.

Kudde Aziatische olifanten

Symptomen

Het virus kan al zo’n twee weken in het bloed van de olifant zitten voordat de eerste symptomen zichtbaar zijn. De symptomen variëren van sloomheid, verminderde eetlust tot rode knobbels op het hoofd en rondom de romp, maar ook snelle hartslag, blauwzucht (cyanose) op de tong en zweren in de mond zijn belangrijke symptomen. 

Behandeling

Er is geen vaccin, effectieve behandeling of snelle diagnose voor EEHV. Soms willen dierentuinen kiezen voor Famciclovir: een virusremmer. Deze behandeling duurt een maand, maar is hoogstwaarschijnlijk alleen effectief bij vroegtijdige opsporing en kalven. Bovendien is deze behandeling behoorlijk prijzig. 

Verspreiding

Bijna iedere volwassen olifant draagt één of meerdere varianten van het EEHV bij zich, waardoor de verspreiding vaak onopgemerkt gaat. Het virus verspreid zich namelijk door speeksel en een-op-een contact met andere olifanten. 

Universiteit Utrecht

Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht heeft momenteel al €245.000 opgehaald om een vaccin, effectieve behandeling én een snelle diagnose te ontwikkelen voor het EEHV. Wil jij hier meer over weten? Klik hier

Bronnen: WOAH.org, Universiteit Utrecht, Elephant.se

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.